Sposoby na niejadka

Sztuczek, aby nakarmić niejadka jest wiele. U mnie w domu najbardziej sprawdzała się babcia z durszlakiem na głowie oraz samolocik lecący wprost do buzi. Niestety niektórzy rodzice nie mają tyle szczęścia i czasami zrezygnowani pozwalają swojej pociesze zamiast pełnowartościowego obiadu zjeść batonika… Jak zachęcić niejadka do zdrowego posiłku?

„Nie chcę śledzia bo za słony, nie chcę groszku bo zielony, nie zjem grzybów bo to rydze, nie zjem kaszki bo się brzydzę, precz z omletem, precz z kotletem i z pasztetem także precz, bo jedzenie to okropnie nudna rzecz.” – piosenkę Tadka Niejadka mogłoby zaśpiewać co piąte dziecko. Najnowsze badania wykazały, że aż 20% trzylatków zmaga się z małym apetytem. W gabinecie dietetycznym, który prowadzę również spotykam się coraz częściej z wypowiedzią rodziców: „moje dziecko nie chce jeść”. Zamyka mocno buzię przy warzywach, zupach, obiadach.
Po pierwsze rodzice zapomianają, że dziecko ma mniejszy żołądek od nich i powinno zjadać o około połowę mniejszą porcję. Należy również zwrócić uwagę na przekąski między posiłkami, które jeśli są słodyczami, słodkimi napojami czy bułkami, zapychają żołądek. Często problem w jedzeniu jest związany z „buntem” malucha, który sprawdza naszą cierpliwość i odkrywa nowe emocje. I wtedy im bardziej dziecko będzie zmuszane do jedzenia, tym mocniej będzie odmawiało. Kolejnym problemem jest brak koncentracji przy posiłku. Zamiast zainteresować się tym co jest na talerzu, dziecko spogląda w stronę telewizora lub na kolorowe książeczki. Przy karmieniu powinien być spokój oraz przynajmniej na początku, jak najmniej rozproszeń. Nieregularność posiłków i brak atrakcyjności również będzie wpływały na zmniejszenie apetytu. Co można zrobić, aby zachęcić malucha do jedzenia?
1. Podawać urozmaicone i atrakcyjne posiłki na kolorowych talerzykach. Z warzyw zawsze można zrobić zupę krem, z owoców koktajl, a z warzyw lub mięsa kolorowe kotlety np. pomarańczowe z marchewką, zielone z cukinią.
2. Sadzać dziecko przy stole, aby mogło zjeść wspólnie z całą rodziną.
3. Unikać dokarmiania między posiłkami.
4. Ustawić stałe pory jedzenia.
5. Pozwolić na wybieranie produktów. Np. warzywa do kanapki dziecko może wybrać samodzielnie.
6. Zmniejszyć porcje i podać je na większym talerzu.
7. Pozwolić maluchowi zjeść samodzielnie, spokojnie i bez pośpiechu.
8. Unikać rozproszeń przy posiłkach: wyłączyć telewizor, odłożyć książki, nie sadzać przy oknie.
9. Zaproponować dziecku wspólne przygotowanie posiłku lub chociaż częściową decyzję na co ma ochotę (dając do wyboru zdrowe produkty).
Kilka przepisów na atrakcyjne posiłki:
DIETETYCZNA PIZZA BEZ MĄKI I DROŻDŻY (BEZGLUTENOWA, BEZ KAZEINY I LAKTOZY)
-1,5 szklanki kalafiora
-pół szklanki brokułu
-2 duże jajka
-bazylia, oregano, szczypta soli i pieprzu
-olej rzepakowy do posmarowania patelni
-sos pomidorowy: 2 łyżki przecieru pomidorowego + bazylia
-dodatki: mozzarella, papryka, tarta cukinia, ugotowany brokuł, plastry pomidora
Kalafior i brokuł zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcisnąć, dodać jajka i zioła, zmiksować na wolnych obrotach. Patelnię posmarować olejem, nałożyć ciasto i piec (około 5 min). Przewrócić ciasto na drugą stronę (można je zsunąć z patelni na talerz i „przerzucić” je na surową stronę, aby uniknąć pęknięcia placka). Posmarować sosem pomidorowym. Nałożyć dodatki: kawałki mozzarelli, startą i odciśniętą cukinię, kawałek brokułu, papryki i plasterki pomidora.

SOCZEWICA Z AWOKADO (BEZGLUTENOWA, BEZ KAZEINY I LAKTOZY)
Ugotować soczewicę. Szklankę surowej ugotować (10min) w dwóch szklankach wody z dodatkiem kurkumy oraz z pokrojonym w kostkę awokado. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć krótko posiekany czosnek. Dodać na patelnię soczewicę wraz z wodą, która nie została wchłonięta. Dusić 5 min pod przykryciem. Wrzucić pokrojonego ugotowanego brokuła, dusić ok 3 min. Doprawić solą, pieprzem. Ugotować soczewicę. Szklankę surowej ugotować w dwóch szklankach wody z dodatkiem kurkumy oraz z pokrojonym w kostkę awokado.
PULPECIKI Z CUKINIĄ (BEZ KAZEINY I LAKTOZY)
Zmielić mięso (dorsza lub indyka/kurczaka), przyprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, tymiankiem, pieprzem, chilii i solą. Cukinię zetrzeć na tarce i odsączyć po 10 min. Wymieszać wszystko razem. Wbić jajko lub tylko żółtko, dodać 3 łyżki (na 150g mięsa) otrębów owsianych i ponownie wymieszać. Wrzucić do wrzątku, gotować 20–25min.
ZUPA RYBNA Z DORSZEM I ŁOSOSIEM (BEZGLUTENOWA, BEZ KAZEINY I LAKTOZY)
400g filetów rybnych: 300g dorsza i 100g łososia
korzeń selera
3 korzenie pietruszki
1 marchewka
por
1 cebula
3 ząbki czosnku
koperek
łyżka soku z cytryny, tymianku, słodkiej mielonej papryki, szczypta soli i pieprzu,
Skroplić filety rybne sokiem z cytryny. Posiekać cebulę z czosnkiem i zeszklić je na oleju (1 łyżeczka). Następnie pokroić włoszczyznę i gotować ją na 1l wody. Dodać przyprawy, cebulę z czosnkiem i gotować na małym ogniu około 40min. Dodać filety rybne, doprawić i gotować około 25–30min koniecznie na małym ogniu. Posypać koperkiem.
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (BEZGLUTENOWE)
1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego 450g
4 jajka
1 opakowanie 150g serka twarogowego o niskiej zawartości tłuszczu (bez konserwantow)
100–150 g łososia (wcześniej pieczonego lub ugotowanego)
czosnek, sól, pieprz
Dusić szpinak po rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz. Po całkowitym wystygnięciu dodać do niego 4 zółtka. Zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i lekko wymieszać z masą szpinakową. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej warto posmarować łyżeczką oleju). Piec 20–25 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przykryć papierem i wystudzić. Następnie posmarować ciasto szpinakowe serkiem. Ułożyć łososia. Zrolować, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki.
ZAPIEKANKA Z DORSZEM (BEZGLUTENOWA, BEZ KAZEINY I LAKTOZY)
Na spód naczynia żaroodpornego ułożyć doprawioną tymiankiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny rybę, na nią warstwę ugotowanego na krótko (5min) brokułu, Tartą na grubych oczkach 1 marchewkę oraz 2 pietruszki. Zalać puszką pomidorów. Doprawić szczyptą pieprzu i soli. Wstawić do piekarnika na 25 min, 180 stopni.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze