Ciekawostki dietetyczne, o których warto wiedzieć
KAMILA ZIEMANN • dawno temuIstnieje wiele ciekawostek dietetycznych. Część z nich zebraliśmy w całość.
Czy wiesz, że suszone owoce należy umyć przez spożyciem?
Suszone owoce zwłaszcza paczkowane są konserwowane związkami siarki. Spożywanie nieumytych i konserwowanych suszonych owoców może podrażniać śluzówkę żołądka.
Czy wiesz, że nie wszystkie oleje nadają się do smażenia?
Na etykiecie oleju powinien znajdować się skład kwasów tłuszczowych. Im wyższa zawartość kwasów jednonienasyconych, tym olej bardziej nadaje się do obróbki termicznej. Do obróbki termicznej można używać oleju rzepakowego, oliwy z oliwek (krótka obróbka), oleju sezamowego lub z orzechów ziemnych. Oleje, których nie powinno się podgrzewać tylko stosować na zimno to oleje: z pestek winogron lub dyni, lniany czy z orzechów włoskich.
Sos pomidorowy lepszy niż pomidory?
W pomidorach znajduje się likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Likopen obniża ryzyko zachorowania na raka piersi oraz prostaty, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz zawału mięśnia sercowego. Co ciekawe, aby w pełni wykorzystać cenne walory pomidorów należy je…ugotować. Lepiej przyswajalny jest likopen pochodzący z przetworzonych pomidorów niż z surowych. Przyswajanie likopenu poprawia gotowanie pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek. Można korzystać z pomidorów w puszce lub przygotować samemu sos pomidorowy.
Czy wiesz, że cytrusy działają odkwaszająco na nasz organizm?
Cytryna ze względu na kwaśny smak, często kojarzona jest jako owoc zakwaszający. O tym czy produkt zakwasza nie decyduje jego smak, tylko zawartość składników kwasotwórczych i zasadotwórczych.
Monika Sikora
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze